Plaatsing kunstwerken aan hoofdentrees Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 29 januari 2018 – De Kunstwerken ‘Eenheid in Verscheidenheid’ worden deze week opgebouwd aan de stadsentrees. Met de plaatsing van drie kunstwerken wordt de uitstraling van de belangrijkste invalswegen van Sittard-Geleen verbeterd.

Wethouder voor cultuur Noël Lebens: “De kunstwerken zijn niet alleen kunst. Ze belichamen ook het innovatieve karakter van deze gemeente. Dit is het resultaat van de samenwerking tussen kunstenares Eleni Kamma, basisschoolleerlingen en innovatieve bedrijven uit onze regio.”    

De kunstwerken zijn ontworpen door de internationaal befaamde kunstenares Eleni Kamma. Zij is door de kunstadviescommissie gekozen uit drie kunstenaars die benaderd zijn voor het maken van een schetsontwerp. Het besluit om deze kunstwerken te plaatsen stamt uit 2014. Na de keuze van de kunstenares is een heel proces doorlopen voordat het daadwerkelijk realiseren van de kunstwerken een feit was. De kunstwerken zijn tot stand gekomen met financiële steun van DSM Nederland en de specialistische kennis van de bedrijven Euro Fibers uit Beek en Eurocarbon uit Sittard.

Eenheid in Verscheidenheid

De naam van de kunstwerken is ‘Eenheid in Verscheidenheid’. Eenheid staat voor de verbondenheid in én met de stad. De verscheidenheid wordt verbeeld met diverse kleuren, die staan voor elk stadsdeel. De kunstenares heeft in samenspraak met leerlingen van basisscholen een kleurschakering gemaakt die past bij de drie stadsdelen van Sittard-Geleen.

Om het karakter van het innovatieve bedrijfsleven te verbeelden is gebruik gemaakt van Dyneema. Dat is een materiaal dat  wordt geproduceerd bij DSM. Daarmee is door de kunstenaar tegemoet gekomen aan de vraag gebruik te maken van innovatieve producten en materialen uit de regio. Elk afzonderlijk kunstwerk bestaat uit drie zuilen van 12 meter. De zuilen zijn vervolgens verbonden met gekleurde kunststofvezels van Dyneema.

flyer-proeftuin
flyer-proeftuin
flyer-proeftuin